Culturile au evoluat pentru a dezvolta mecanisme de adaptare integrate care să le ajute să gestioneze singure efectele stresului abiotic. Dar, având în vedere schimbările de mediu la care asistăm, este esențial ca agronomii să înțeleagă cum pot utiliza, activa sau consolida aceste mecanisme de adaptare în timpul ciclului agronomic. Una dintre modalitățile de a face acest lucru este de a pregăti culturile pentru a preveni efectele negative ale stresului abiotic combinat înainte ca acestea să apară, folosind abordarea „Primactive Effect„, care presupune utilizarea unui subset specific de biostimulanți care au acest mod de acțiune.
Biostimulatorii sunt materiale care conțin substanțe și/sau microorganisme a căror funcție, atunci când sunt aplicate pe plante sau în rizosferă, este de a stimula procesele naturale pentru a spori sau a aduce beneficii în ceea ce privește absorbția de nutrienți, eficiența nutrienților, toleranța la stresul abiotic și calitatea culturilor, independent de conținutul lor de nutrienți.
Atunci când sunt utilizati corect, biostimulatorii permit cultivatorilor să promoveze mecanismele naturale de combatere a stresului abiotic în culturile lor. De exemplu, s-a demonstrat că aplicarea biostimulatorilor care sunt cunoscuți ca având un mod de acțiune preventiv înainte de apariția stresului abiotic este o strategie agronomică foarte eficientă. De asemenea, această strategie se potrivește în mod convenabil cu calendarele și pulverizările existente pentru gestionarea culturilor. Acest efect de inițiere sau efect primativ ajută la pregătirea anticipată a culturilor pentru a tolera și a rezista mai bine la aceste fenomene de stres abiotic advers și pentru a minimiza pierderile de randament și de calitate în timpul ciclului de cultură.
Ce este efectul „Primactive”?
Aplicarea proactivă a produselor cu efect Primactive declanșează modificări în metabolismul culturii, permițându-i acesteia să reziste mai bine la efectele stresului abiotic. În Rovensa Next, strategia noastră de aplicare preventivă a biostimulării se bazează pe soluții pentru culturi cu Efect Primativ, cum ar fi produsul nostru Phylgreen wave. Biostimulantul Phylgreen wave se bazează pe extracte din alga Ascophyllum nodosum, care crește numai în Oceanul Atlantic de Nord. Atunci când este aplicat pe cale foliară înainte de evenimentele de stres abiotic, Primactive Effect exploatează proprietățile biostimulante ale manitolului, alginaților, diferitelor polizaharide și antioxidanților polifenoli, care sunt toți prezenți în mod natural în Phylgreen. Combinați, toți acești compuși naturali ajută la pregătirea culturii pentru o mai bună autogestionare a severității stresului abiotic prin modificarea metabolismului culturii și a expresiei genice, precum și prin acumularea de compuși care pot combate efectele negative ale stresului abiotic. În cele din urmă, ajutând la protejarea rentabilității recoltei.
Ce este „Extracția blândă” și cum influențează aceasta efectul Primactive?
La fabrica de prelucrare a algelor marine Rovensa Next din Kilcar, Irlanda, folosim un proces exclusiv de extracție delicată care ne permite să extragem componentele naturale ale algelor Ascophyllum nodosum și să le protejăm de denaturare. Aceasta este ceea ce face posibil efectul Primactive și ceea ce face din Phylgreen wave o soluție unică.
Recoltarea Ascophyllum nodosum la fabrica noastră de prelucrare a algelor marine din Kilcar, Irlanda.
În acest proces, nu se folosesc substanțe chimice de extracție dure sau temperaturi ridicate, iar de la recoltare, la procesare, la regenerarea algelor marine și la recoltarea viitoare, Phylgreen wave este un produs complet durabil. Studiile de cercetare au dovedit că compușii bioactivi care sunt în mod normal distruși în procesele de extracție mai agresive, cum ar fi extracția alcalină, sunt păstrați în Phylgreen prin extracția delicată și sunt direct responsabili pentru producerea unui efect de amorsare în cultură.
Acest efect de amorsare are un impact direct asupra culturii la nivel molecular, modifică intensitatea expresiei genice și promovează acumularea de compuși care ajută la pregătirea culturii pentru a contracara efectele negative ale unui eventual stres. Acest mod de acțiune de amorsare este la baza gamei Primactive de produse Phylgreen wave.
Când și cum trebuie aplicate produsele Primactive Effect, cum ar fi Phylgreen wave?
Modul de acțiune bine documentat al efectului Primactive Effect al Phylgreen demonstrează în mod clar că, pentru a obține rezultate optime, acolo unde este posibil, aplicațiile foliare ar trebui să fie efectuate înainte de apariția stresului abiotic. Aplicațiile foliare proactive de Phylgreen ajută cel mai bine cultura să depășească condițiile climatice nefavorabile și să stimuleze dezvoltarea culturii, în special în etapele critice de răsărire / transplantare, dezvoltare vegetativă, înflorire, fructificare și coacere a fructelor.,
Există două strategii de aplicare recomandate pentru produsele Primactive.
– Prima strategie se aplică la culturile care sunt stropite mai rar sau în cazul în care se apropie un eveniment de stres abiotic cunoscut, cum ar fi un val de căldură. Se poate utiliza aplicarea la o doză de 1 – 2 L /ha, în funcție de cultură și de condițiile locale (pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați tehnicianul Rovensa Next local). Aplicațiile se pot face în concordanță cu intrările și programările existente ale rezervorului de pulverizare în câmp, de exemplu T1, T2, T3 la cereale.
– Cea de-a doua strategie preferată se numește „fracționare” și presupune aplicarea foliară a Phylgreen wave în mai multe stropiri pe parcursul lunii, împărțind doza pentru a aplica un total cumulat de 2 – 3 L /ha pe parcursul lunii. Această abordare de fracționare este utilizată cu succes în culturile care sunt stropite cu o frecvență ridicată, cum ar fi cartoful, mărul și banana, unde includerea unei doze de 0,5 – 0,75 L /ha în fiecare rezervor de pulverizare este o opțiune convenabilă. Această abordare are avantajul de a asigura că efectul Primactive este întotdeauna prezent în cultură, deoarece stresul abiotic poate apărea în orice moment.
Într-un scenariu ideal, Phylgreen wave ar trebui aplicat cu 3 – 7 zile înainte de apariția stresului abiotic, dar studiile arată că aplicațiile foliare chiar și cu doar o zi înainte de apariția stresului au un efect Primactive clar. În timp ce aplicarea cu mai mult de 7 zile înainte de apariția stresului este eficientă, este posibil ca efectul să se diminueze după 21 de zile.
Odată încheiată perioada de stres abiotic, plantele vor putea depăși mai repede orice condiții metabolice sau de creștere adverse induse de stres și vor avea mai multă energie de investit în reluarea creșterii și acumularea producției. Mâna de ajutor a efectului Primactive ajută plantele să se refacă cu mai multă rapiditate și ușurință și contribuie la asigurarea unei dezvoltări optime și a rentabilității recoltei.